decak

Манифестација „Дечија недеља“ се одржава сваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. Дечија недеља ове године обележена од 5. до 11. октобра и била је другачија од свих ранијих манифестација, а одржана је под слоганом:

decak

Чија инспирација су стихови из песме „Добар друг“ нашег великог песника, Јована Јовановића Змаја.

„Дечја недеља“ слави право деце да уживају у детињству и младости, и то је такође прилика да деца покажу своје таленте, вештине и способности.

Основни документ за планирање и спровођење активности током Дечје недеље је Конвенција Уједињених нација о правима детета, усвојена 1989. године, а програмски циљеви пројекта се из године у годину прилагођавају потребама и проблемима деце.

У част ове манифестације наставници и ученици наше школе су кроз садржаје различитих предмета, као и у оквиру Часова одељењског старешине разговарали са ученицима о значају и важности солидарности, толеранције, емпатије као и начинима пружања подршке и помоћи деци којој је то неопходно. Разговарало се и о томе колико деци са инвалидитетом, сметњама у развоју, значи да се баве уметношћу и да буду прихваћена.

pano

Одржане су и радионице на тему уважавања различитости и разумевања настанка стереотипа и предрасуда. Ученици су подстакнути да у већој мери подрже и учествују у хуманитарним акцијама и лицитацијама а поједине акције су и реализоване у самој школи. Израдили су паное и осмислили видео материјале.

pano
Пружи корак!
pano
Чеп за хендикеп!

Ученици су осмислили видео материјал у коме су приказали своје искуство - како је бити „у кожи детета са посебним потребама“, и како сами кажу: „Увидели су само мали делић онога што нека деца пролазе сваки дан“. Њихова намера је била да пруже подршку и бар делић наде онима којима је то потребно како би знали да нису сами. На тај начин су показали да је живот младог човека, упркос свим препрекама, уз помоћ пријатеља ипак могућ.

Такође, ученици су својим уметничким вештинама показали разумевање и пружили подршку деци којој је то неопходно.

Порука који су хтели да пошаљу овим малим знаком пажње и , рели бисмо, лепим гестом, јесте: Не гледајте само себе већ се осврните и обратите пажњу на оне којима је наша помоћ најпотребнија. Обе стране добијају кад се заједно чувају:

ПОДЕЉЕНА СРЕЋА ДВА ПУТA ЈЕ ВЕЋА!

decak