ЖЕЛИМ ДА РАЗУМЕШ...

Ученици разреда II1 и III1 средње Балетске школе "Лујо Давичо" победници су конкурса "Желим да разумеш", које је у оквиру онлајн националне кампање поводом обележавања "Дечје недеље" организовало удружење "Пријатељи деце Србије".

takmicenje

Циљ кампање је био да прикаже шта је деци важно, да приближи дечју перспективу одраслима. Кратким видеом које су осмислиле на тему дечјих права учествовале су у промоцији значаја међусобног разумевања , дијалога, повезивања и сталне бриге о остваривању права детета.

takmicenje

Садржај је постављан на друштвене мреже са хештегом #zelimdarazumes. На конкурс је пристигло преко 100 радова деце и одраслих из вртића, основних и средњих школа, едукативних центара… У креирању порука учествовало је преко 700 деце, а само преко друштвених мрежа ове радове је директно прегледало 20.000 грађана. Образложење жирија је гласило :

"Основа детињства је игра. Срећа детињства је уживање у игри. Уметност јесте средство којим се описује живот. Као и у уметности балета , веома координисане, чисте, природне, изражајне сцене из живота чији су носиоци или солисти или група. Игра, музика и говорни текст синхронизовано, прецизно, лирски, измештајући се из монолога у дијалог, покрет, животни и професионални простор дају јединствену, свеобухватну причу која се са лакоћом разуме, уважава и са дивљењем гледа. Предочено на који начин деца могу да користе досадашње функционално знање и вештине да би изразили свој став, пренели своје опсервације и емоције у синестетичку слику. Снажна порука о појединцу, подршци других, уметности да се живи кроз разумевање уметности живљења и снова сваког од нас ".

takmicenje

Учествовањем у кампањи и својом креативношћу ученици су показали најбољи пример личног ангажовања , разумевања и подршке акцији која за циљ има уважавање мишљења деце и скретање пажње на важност остваривања њихових права.